vineri, 16 octombrie 2015

De la roșu spre verde

 Biroul meu  e  pozitionat spre sud, vara temperatura ajunge rapid  la 35 de grade, iar iarna cand afara e ger  dar soarele  straluceste  pot sa inchid  caloriferul.  Sunt o persoană  care protejează cât poate mediul inconjurator și încearcă să economisescă resursele naturale și energetice, care reciclează constant si participă la toate programele de voluntariat ecologic.   Și totuși ….
Sunt multe lucruri pe care nu le-am știut de la început  când   m-am mutat in noul birou si am inceput sa folosesc alte echipamente  electronice.

Nu am știut ca  nu e suficient sa inchizi calculatorul ,   trebuie si monitorul  inchis, cred ca ani de zile a stat în stand-by , ca să nu mai vorbesc de televizor , doar teama de fulgere ne facea sa il inchidem de la butonul de oprire.   Nu am știut ca laptopul nu se tine permanent in priză ca o unitate fixă . Modul stand-by pentru echipamente  a  fost   perceput atât de mine cât și de  colegii mei  ca un progres tehnologic  ce oferea  posibilitatea   utilizării aparatelor aproape instantaneu la pornire.

Ceea ce nu ne dădeam noi seama  este ca aceste aparate nu sunt niciodată oprite și fiind sub tensiune sunt consumatoare de energie. In prelungitorul cu cinci prize care e ancorat in priza principală, pe lângă aparatura de lucru, imprimanta scanner, calculator, mai stau aproape   permanent  incarcatorul de telefon  si  încărcătorul   acumulatorului pentru aparatul de fotografiat.
In oficiul nostru de la birou, frigiderul zbârnâie  continuu, microundele sunt ancorate pe viață în priză , la fel cafetira  si prajitorul de pâine doar incălzitorul de apa il mai scoatem pentru ca altfel s-ar topi.

Cumva pe parcursul anilor intr-o sedință de PSI ( Protectia impotriva incendiilor) ni s-a atras atentia ca acesti  nenumarati  consumatori ar trebui decuplati  la sfarsitul programului, desigur nu pentru economie ci pentru prevenirea incendiilor din motive de scurtcircuit. Atunci am început să privesc mai atent   în jur și am constatat cât de multe lucruri stau  în prize, nefiind de fapt folosite decât  foarte rar.

Sufletul meu de  ecologist a tresărit, câți copaci s-au tăiat câte ecosisteme au fost distruse pentru baraje pentru ca noi să avem un confort  energetic maxim. Cum încă nu  producem  nelimitat energie  verde , trebuie să fim foarte atenți la ceea ce ne stă nouă în putere să facem.  Să nu lăsăm în stand-by aparatele , să ne alegem cu grijă corpurile de iluminat    asigurând un unghi  minim de protecţie vizuală; luminanţă corespunzătoare; și un modul de distribuţie al fluxului luminos  adecvat spațiului renunțând la vechile becuri cu filament , și la neoanele străvechi cu lumina lor bolnăvicioasă.

Dacă aș fi manager aș  chema un auditor energetic  aș face instituției  o termografieaș lua măsurile care țin de administrație pentru scăderea la minim  a pierderilor energetice  și chiar pentru birouri  individual   aș   solicita  certificat de performanta energetica   și  aș premia birourile in care consumul  de energie  este optim. 

Un drum de la roșu spre verde pe care îl putem parcurge cu puțină atenție și ajutor din partea  unui auditor energetic .


Articol scris pentru superblog 2015.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.